9 wildsafari's in Europa

Onbewoonde wildernissen waar je groot wild kan spotten in Europa? Yep, dat kan zelfs in ons dichtgebouwde continentje. Hier zijn 9 van de beste plekken voor een intense natuurbeleving.

Tekst: Jan Hazevoet

Hoge Tatra, Slowakije

Deze bergen op de grens van Slowakije en Polen behoren tot Europa's minst verstoorde wilde plaatsen. Tussen de met sneeuw bedekte bergtoppen wonen lynxen en wolven, evenals ongeveer 300 bruine beren. Al met al heeft dit gebied een van de grootste populaties van wilde zoogdieren die we nog over hebben op het continent.

Piatra Craiului bergen, Roemenië

De landschappen van Roemenië zijn weids en onontdekt. In de afgelegen dorpen doe je een stap terug in de tijd en de natuurgebieden zijn zo groot, dat je soms dagenlang geen ander mens tegenkomt. In deze wildernis woont tweederde van de Europese berenpopulatie, naast wolven, gemzen, lynxen en vele vogelsoorten. Een van de best toegankelijke parken is dat van Piatra Craiului.

Walvissen kijken op de Azoren, Portugal

De eilandengroep in het midden van de Atlantische Oceaan is een broedplaats voor vele soorten walvissen, waaronder vinvissen, orka's en de machtige potvis. Ze voelen zich in het helderblauwe en visrijke water uitstekend op hun gemak.

De Orkney-eilanden, Noordwest-Schotland

Deze vruchtbare archipel heeft een verbazingwekkend aantal vogels, zoals guillemots, alken, drieteenmeeuwen, velduilen en schattige papegaaiduikers. Mocht je denken dat vogels kijken niet spectaculair genoeg is: wacht tot je een keertje 120.000 zeevogels tegelijk de vlucht ziet nemen. Het eiland Rum is de thuishaven van grote kuddes edelherten en geiten, pony's, zeehonden, otters en zeearenden.

Spitsbergen, Noorwegen

Spitsbergen (Svalbard in het Noors) is één van de beste plekken op aarde om ijsberen te zien. IJsberen zijn levensgevaarlijk, dus je kunt ze het best zien vanaf de veiligheid van een boot. Ook de enorme walrus voelt zich thuis op de ijzige eilandengroep.

Lundy Island, UK

Dit afgelegen eilandje is het enige zeereservaat van Groot-Brittannië. Het ligt in het Bristol-kanaal, in de Ierse Zee. Het is een woonplaats voor tal van papegaaiduikers, slechtvalken en een kolonie grijze zeehonden. Maar de ster van de show zijn de reuzenhaaien, die in de zomer verschijnen en die je gemakkelijk kan zien vanaf de kliffen. Handig voor natuurliefhebbers met zeeziekte. Tijdens de zomer kun je op Lundy ook snorkelen, een wildlife safari doen en begeleide wandelingen maken.

Finland

Finland is voor 86 procent bedekt met bos en er zijn net zoveel meren als er mensen wonen. In deze uitgestrekte wildernis vind je bruine beren, wolven, lynxen en bevers om je gezelschap te houden.

Noorwegen

Behalve dat Noorwegen een van de meest spectaculaire landen op aarde is, leven er ook enorm veel wilde dieren. Behalve veelvraten en elanden vind je er ook minder voor de hand liggend wildlife. In de half bevroren noordelijke fjorden bijvoorbeeld kun je soms honderden orka’s spotten, die hier jagen op grote scholen haringen.

Het oerbos van Bialowieza, Polen

Het UNESCO Werelderfgoed van Bialowieza is duizenden jaren voor Christus ontstaan en bevat de laatst overgebleven Europese bizon, 300 dieren. Naast deze prachtige dieren zijn er tal van kleinere dieren te zien. Plus: je bent omringd door de restanten van het immense oerwoud dat zich eens over heel Europa uitstrekte.