Je eigen onbewoonde eiland in de Caribische Zee

Voor de Caribische kust van Panama ligt het San Blas-archipel. Tussen deze 365 tropische eilandjes vind je er altijd wel eentje voor jezelf.

Wat je zoal de hele dag doet op je eigen tropische eiland? „Wat denk je zelf ?”, antwoordt mister Chiqui. „Een beetje relaxen, natuurlijk.” Meneer Chiqui –ergens in de veertig, vijftig? - is de trotse eigenaar van Korkidyp, een van de eilanden van het San Blas-archipel in Panama. Net zoals veel eilanden is ook Korkidyp piepklein: twintig voetstappen door het zachte witte zand lang en tien breed.

„Vanochtend ben ik gaan vissen, en dat dat was het wel zo’n beetje voor vandaag”, zegt meneer Chiqui terwijl hij zijn vuurtje voor de koffie een beetje opport. Het is hier lekker ver van alles en iedereen, vindt hij. „Ik kom ook wel eens in Panama-Stad. Allemaal leuk en aardig, hoor, maar zo druk!” Nee, geef hem maar Korkidyp, waar hij de wereld rustig aan zich voorbij ziet trekken, samen met vrouw, kind en grootmoe-
der. En een hond, die kan kiezen uit de schaduw van welgeteld 22 palmbomen.

En inderdaad: veel is er niet te doen. Tenminste: als het ooit verveelt om in kabbelend glashelder water te dobberen, naar dolfijnen en schildpadden te kijken die op een steenworp afstand voorbij zwemmen, en elke dag verse vis, groenten en fruit te eten. En snorkelen boven het schitterende koraalrif, een van de best bewaarde ter wereld.

Koraalrif

„We staan op de San Blas namelijk niet toe dat er gevist wordt met moderne techniek”, verklaart Chiqui de uitstekende staat van de riffen. Met deze levensstijl word je heel oud, weet meneer Chiqui: „Mensen worden hier wel 100. Ik ben al in de 60.”

Mobiele telefoon heeft hier geen ontvangst, elektriciteit is er niet (laat staan televisie), dus het enige nieuws uit de buitenwereld komt van bezoekers, die zo nu en dan komen aanwaaien. Zoals vandaag dus wat toeristen. Die leveren meneer Chiqui dan gelijk inkomsten op, want omdat het eiland van zijn familie is, mag hij 2 dollar toegang per persoon vragen. Hij heeft er zelfs een bordje voor gemaakt, dat hij op een palmboom heeft gespijkerd. Hoe hij aan dit eiland is gekomen? „Mijn familie is hier ooit komen wonen, dus is het van ons”, verklaart meneer Chiqui op deze overduidelijk weer domme vraag.

Dappere palmboom

Eilanden zoals Korkidyp (Pelikaneneiland in de lokale indianentaal) zijn er genoeg in de San Blas, een archipel van honderden tropische zandeilandjes voor de Caribische kust van Panama. Hoeveel eilanden het archipel precies telt weet niemand. De bewoners houden het op 365: eentje voor elke dag van het jaar. Sommige eilanden zijn nog kleiner dan Korkidyp, weet Chiqui. Tien minuten varen die kant op”, wijst hij, „is er van maar een paar meter lang, met één dappere palmboom.”

Als toerist kan je je ook je eigen eiland claimen. Vaar gewoon wat rond, pik er een uit en zet je tent op. Als er toch een eigenaar blijkt te zijn en als die langskomt, is een paar dollar meestal wel genoeg om het eiland te huren. Zo niet: enjoy! Maar zet je tent niet onder een boom, want die vormen het grootste gevaar hier. Regelmatig hoor je een doffe plof in het zand, als er weer eens een kokosnoot naar beneden komt. „Maar ach”, besluit meneer Chiqui. „Je moet er iets voor overhebben om hier te wonen.”

Checklist

  • Vanuit Panama-Stad (bereikbaar met een directe vlucht van de KLM) ben je een halve dag onderweg om op de San Blas te komen. De eerste uren rijd je over de Interamericana, de langste weg ter wereld die van Alaska tot Vuurland loopt.
  • Dagelijks rijdt er een gigantische hoeveelheid verkeer over, zeker in Panama. Bestuurders lijken hier wel een wedstrijd te houden voor de eretitel Meest Non-charlante Chauffeur.
  • De meesten hebben nooit meer dan één vinger aan het stuur. De andere hand gebruiken ze om te bellen, te sms-en en om naar guapa chica’s te wijzen aan de kant van de weg. Dat is best knap, gezien de hoeveelheid toeterende trucks die het zicht belemmeren. Als er geen meiden te bewonderen zijn, kijken de chauffeurs onderweg naar de televisie op het dashboard.
  • Het tweede deel naar San Blas is een stuk minder hartverzakkend. Het voert door diepgroen tropisch oerwoud, waar Panama verrassend veel van heeft. In het piepkleine havenplaatsje Carti stap je over op een motorbootje, die je naar het hoofdeiland Kikirdyp brengt. Vanuit daar zijn alle eilanden binnen een paar uur bereikbaar. Je kunt de reis het makkelijkst vooraf regelen in Panama-Stad.
  • Meer info: www.visitpanama.com