Wandelen met giraffes in Swaziland

De giraffe hoort niet bij de Big Five, maar is toch een van de grootste dieren die je in Afrika kan tegenkomen. Reisdier ging op wandelsafari in Mbuluzi (Swaziland) voor enkele close encounters.

Tekst & foto’s: Niels Bakker

Mbuluzi is niet het bekendste Swazi-park, maar qua natuur maakt het goede kans om te worden verkozen tot ‘Miss Swaziland’. Nergens in het kleine koninkrijkje is de flora zo divers en weelderig als hier. Natuurlijk, Malolotja is een groen paradijs in Swaziland, Mkhaya een geweldig safaripark met zeldzame zwarte neushoorns, en ook Mlilwane is fraai, maar toch…

Voor een deel dankt Mbuluzi haar schoonheid aan de fraaie ligging. Aan de voet van de Lubombo-bergketen vlakbij de grens met Mozambique (de kust is niet eens zo heel ver), maar ook grenzend aan natuurparken als Hlane Royal National Park, en de Mlawula en Shewula natuurreservaten. Veel betere buren kun je echt niet treffen.

Safari in Afrika

Daarnaast is de natuur hier van ongekende schoonheid, omdat het zo divers is. Weelderige bossen langs de Mbuluzi-rivier geven je het gevoel dat je diep in de jungle zit. Maar even verder loop je langs open grasland, typisch Afrikaanse bush of stuit je op kleine riviertjes met rotsen en stroomversnellingen. Het heuvelachtige terrein zorgt ook nog eens voor een aantal geweldige uitzichtpunten.

Is er een mooiere plek denkbaar voor een wandelsafari? Dat kan bijna niet, zeker ook omdat de afwezigheid van de Big Five ieder risico voor de natuurminnende wandelaar wegneemt. In Mbulzuzi dus geen leeuwen, olifanten of buffels (jachtluipaarden schijnen zich nog wel eens sporadisch te vertonen), en dat wandelt toch wat relaxter.

Wildreservaat

Is Mbuluzi daarmee volledig goedgekeurd door Veilig Verkeer Swaziland? Jazeker, zolang je maar niet gaat zwemmen in één van de rivieren van het reservaat. Daar willen zich namelijk nog wel eens krokodillen in verschuilen, en naar verluid ook sporadisch een van het padje afgeraakte nijlpaard.

Maar verder is de fauna hier mensvriendelijk en dus is het volop genieten van apen, zebra’s, antilopen, wildebeesten, honderden vogelsoorten en nog veel meer kruipend, rennend en vliegend materieel. En van de giraffe natuurlijk, de absolute favoriet.

De eerste bewoners van Mbuluzi die zich tijdens een wandelsafari melden zijn vervet apen. Vanuit de tenten en lodges waarvan er enkele in Mbuluzi staan, zijn ze vaak al te spotten. Wie overnacht in een Mbuluzi-lodge wordt niet zelden ’s morgens gewekt door deze kleine apensoort, als ze weer eens in de clinch liggen met bavianen. Dergelijke ruzies gaan vaak gepaard met een hoop gekrijs van de dames en heren, dus vroeg uit de veren is hier eigenlijk standaard.

Nou is dat maar goed ook, want juist in de vroege morgen staan veel diersoorten in de adhd-stand. De apensoorten dus, maar ook zebra’s en nyala’s laten zich dan zien, hoewel nerveus en meestal schichtig verdwijnend in het groen. De vogels van Mbuluzi zingen eigenlijk de hele dag door het hoogste lied. Overal kun je ze spotten in allerlei soorten en maten, zelfs al ben je geen volleerd ornitholoog.

Vogels spotten

Swaziland en dan met name Mbuluzi staat bekend als vogelparadijs en daar is geen woord aan overdreven, merk je al snel tijdens een wandeling. Slangen zitten hier ook, hoewel je een beetje geluk moet hebben om ze te treffen. Het is dan ook een voltreffer wanneer een knoeperd van een boa constrictor plotseling over het wandelpad schuift, richting de veilige bush.

Mbuluzi is dus genieten van geweldige flora en fauna, maar zonder giraffes gezien te hebben is de dag gewoonweg niet geslaagd. Een dichtbij ontmoeting met de elegante langnek geeft hier ook bijna het gevoel in Spielbergs Jurassic Park rond te wandelen, maar dan veilig. Zo ineens duiken ze vaak op, halsreikend naar de marulabomen, tussen de bushflora, of staan ze - zoals nu - ineens roerloos langs het wandelpad.

Giraffes zijn fascinerend en niet alleen vanwege hun lengte en elegantie. De prachtige beesten zijn ook onverstoorbaar, waardoor ze een bijna mystieke uitstraling krijgen. Oog in oog staren ze je minutenlang bewegingloos aan. Er rest dan niets dan gebiologeerd terug te staren. Net zo lang totdat de statige giraffe er genoeg van heeft. En net zo geruisloos weer verdwijnt tussen het groen.

Checklist

  • Swaziland is een klein koninkrijk ten oosten van Zuid-Afrika. Om er te komen is (rechtstreeks) vliegen naar Johannesburg de beste optie.
  • Vanuit Johannesburg rijden shuttle’s in ongeveer vier uur naar Swaziland. Met eigen (huur-)auto vanaf Johannesburg naar Swaziland rijden kan natuurlijk ook.
  • Swaziland heeft toeristen en zeker natuurliefhebbers veel te bieden. Het land beschikt over diverse natuur, van berglandschap tot aan Afrikaanse bush. Er zijn een aantal safariparken waar de wildlife van Swaziland (o.a. Big Five) kan worden bewonderd. Overnachten kan in fraaie lodges. Kijk op thekingdomofswaziland.com.
  • Mbuluzi is een prachtig natuurreservaat in het noordoosten van Swaziland. Het natuurgebied is zeer geschikt voor wandel- en fietssafari’s. Er zijn een aantal lodges te huur in Mbuluzi. Kijk op mbuluzi.com