Zeeschildpadden helpen op Barbados

De bedreigde zeeschildpad een handje helpen, een paar maanden vakantievieren op een exotische strandbestemming en samenwerken met locals? Het Barbados Sea Turtle Project op dit Caribische eiland zoekt nieuwe vrijwilligers voor 2017.

Tekst: Joke Maassen

Barbados is een uniek eiland qua natuur, zowel boven als onder water. Zo heeft het eiland een van de grootste karetschildpaddenpopulaties in het Caribisch gebied. Jaarlijks leggen hier gemiddeld 500 vrouwtjes hun eieren. Dat doen ze op vrijwel alle stranden van Barbados, dus ook bij de hotels en op populaire stranden.

Bescherming en hulp is daarom nodig, helemaal omdat de leatherback, zoals de Engelse benaming luidt, een bedreigde diersoort is. Daarom zoekt het Barbados Sea Turtle Project ook voor 2017 weer vrijwilligers die meehelpen tussen de maanden mei en november, het schildpaddenseizoen.

Schildpadden vrijwilliger

Na een intensieve training ga je als Turtle-vrijwilliger aan de slag, de taken zijn overdag of voor ’s avonds ingepland. Dat betekent onder meer op pad gaan om te kijken waar schildpadden nestelen en waar nood aan de man is. Tijdens de ‘beach patrols’ verzamel je data over nestelende schildpadden, label je vrouwtjes, verplaats je soms nesten en zorg je dat pasgeboren schildpadjes hun weg naar zee vinden.

Groepen vrijwilligers bestaan uit zes locals en zes internationale deelnemers. Samen werk je twee tot vier maanden aan het project. Voor accommodatie wordt gezorgd; deze deel je met andere vrijwilligers. Daarnaast ontvangt iedereen een klein maandbedrag voor eten en andere onkosten. Het vliegticket komt voor eigen rekening en is niet inbegrepen.

Barbados Sea Turtle Project

Het Barbados Sea Turtle Project - onderdeel van de University of the West Indies - werkt al meer dan 30 jaar met hart en ziel aan onderzoek naar en het beschermen van zeeschildpadden. Zo is er de Turtle Patrol die in de nestelperiode dag en nacht zo’n vijftien stranden in de gaten houdt en een 24-uurs Turtle Hotline die gebeld kan worden als er een schildpad hulp nodig heeft. Bij talloze activiteiten kan de organisatie goed hulp gebruiken van vrijwilligers. Een unieke kans om een steentje bij te dragen aan de natuur en kennis te maken met de schoonheid en gastvrijheid van Barbados.

Aanmelden als vrijwilliger kan nog tot en met 31 maart 2017 (start project 15 mei of 5 juni) of tot en met 31 juli 2017 (start project 15 augustus), afhankelijk van de gekozen periode. Kijk voor meer informatie over het Sea Turtle Project op seaturtle.org.

Checklist

  • Het eiland Barbados biedt een authentieke Caribische ervaring dankzij de levendige cultuur en rijke geschiedenis, geworteld in een idyllisch landschap en omringd door spectaculaire stranden.
  • Op het eiland heb je vaak internationale evenementen, zoals de Mount Gay zeilregatta, het Crop Over festival en het Barbados Food & Wine and Rum festival.
  • Op Barbados is voor iedereen passende accommodatie te vinden: van pittoreske plantagehuizen tot luxe villa’s, van bed & breakfast tot award-winnende vijfsterrenhotels.
  • Voor een evenementenkalender en overige algemene informatie, zoals een overzicht van to-do’s, de mooiste stranden, restaurants en praktische informatie, kijk op www.visitbarbados.nl.
  • Er zijn diverse snelle verbindingen vanuit Amsterdam via Londen Gatwick of Manchester naar de hoofdstad Bridgetown met British Airways en Virgin Atlantic. Condor vliegt via of vanaf Frankfurt naar Barbados.